Sinds 22 april 2025 is het loket Tijdelijk Noodfonds Energie (TNE) weer open.
Voor veel huishoudens is de energierekening nog steeds een flinke kostenpost. Vooral mensen met een laag inkomen of een variabel energiecontract in een matig geïsoleerd huis voelen dat elke maand in hun portemonnee. Het Tijdelijk Noodfonds Energie biedt ook in 2025 weer verlichting. En dit jaar is er goed nieuws voor bewoners van appartementencomplexen met een blokaansluiting: ook zij kunnen nu een aanvraag doen. Een belangrijke ontwikkeling voor veel VvE’s en hun leden.
Wat is het Tijdelijk Noodfonds Energie?
Het Tijdelijk Noodfonds Energie (TNE) is een gezamenlijk initiatief van de overheid, energieleveranciers en netbeheerders. Het werd in 2023 opgericht toen de energieprijzen ongekend hard stegen. Het fonds helpt kwetsbare huishoudens bij het betalen van hun energierekening, zodat geldzorgen, schulden en afsluiting van energie kunnen worden voorkomen. Inmiddels is het fonds opnieuw opengesteld voor 2025, met een budget van 56,3 miljoen euro.
De steun loopt op tot honderden euro’s per maand en wordt voor maximaal zes maanden toegekend. De bijdrage wordt direct verrekend met de energieleverancier, waardoor het maandelijkse bedrag omlaaggaat. Voor veel huishoudens betekent dit broodnodige ademruimte.
Ook steun voor huishoudens met blokaansluiting
Nieuw in 2025 is dat huishoudens met een blokaansluiting ook in aanmerking komen voor het Noodfonds. Dat is een belangrijke verbetering, want in veel appartementencomplexen — vaak georganiseerd in een Vereniging van Eigenaars (VvE) — wordt energie collectief ingekocht. Bewoners ontvangen dan geen individuele energierekening op naam, maar betalen via de servicekosten een voorschot aan de VvE. Tot voor kort vielen zij buiten de boot voor deze regeling. Nu kunnen ook zij een aanvraag indienen, mits ze kunnen aantonen welk bedrag aan energie zij daadwerkelijk betalen.
Wie komt in aanmerking?
Het fonds richt zich op huishoudens die aan de volgende voorwaarden voldoen:
Inkomen: maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat is in 2025 bruto minder dan €3.400 per maand voor alleenstaanden of €4.740 voor samenwonenden, inclusief vakantiegeld.
Energielasten: minimaal 8% tot 10% van het bruto maandinkomen gaat op aan energiekosten. De exacte grens is afhankelijk van het inkomen.
Woonplaats: je woont in Nederland en hebt een energiecontract (of betaalt via een blokaansluiting).
Leverancier: je energieleverancier doet mee aan de regeling (vrijwel alle grote leveranciers zijn aangesloten).
Voor huishoudens met een blokaansluiting geldt: er moet een overzicht zijn van de energiekosten die via de VvE in rekening worden gebracht. Dit kan bijvoorbeeld via een jaarafrekening of kostenoverzicht van de VvE-beheerder.
Waarom blijft het noodfonds nodig?
Hoewel de extreme energieprijzen van 2022 en 2023 enigszins zijn gedaald, zijn de prijzen nog steeds relatief hoog. Tegelijkertijd is het prijsplafond afgeschaft en zijn andere overheidsmaatregelen afgebouwd. Daarbij komt dat veel woningen in Nederland nog slecht geïsoleerd zijn, vooral oudere appartementencomplexen. En juist in die complexen zijn vaak blokaansluitingen aanwezig. Voor veel bewoners is het daardoor lastig om grip te krijgen op hun energiekosten, terwijl hun maandlasten blijven stijgen. Het noodfonds biedt dan tijdelijk verlichting.
Hoe vraag je het aan?
De aanvraag loopt via www.noodfondsenergie.nl. De verwachting is dat het loket op dinsdagmiddag 22 april opengaat. Het is belangrijk om er op tijd bij te zijn: zodra het budget bijna op is, sluit het loket weer. In 2025 kunnen ongeveer 100.000 huishoudens geholpen worden.
Wat heb je nodig voor de aanvraag?
Een DigiD met sms-controle voor iedereen van 18 jaar en ouder in het huishouden.
Gegevens over het gezamenlijk inkomen.
De laatste energierekening, óf in het geval van een blokaansluiting: een kostenoverzicht of factuur waarop de energiekosten zichtbaar zijn.
Klant- of administratienummer van de energieleverancier of VvE-beheerder.
Voor bewoners met een blokaansluiting is het vaak niet meteen duidelijk welk deel van de servicekosten energiekosten zijn. Het is daarom raadzaam dat VvE-beheerders of besturen hierbij helpen door bewoners proactief te voorzien van een overzicht of indicatie van hun aandeel in de collectieve energiekosten.
Wat kunnen VvE’s doen?
Voor besturen van VvE’s is het belangrijk om leden goed te informeren over deze regeling. Zeker in complexen met een blokaansluiting is er nog veel onbekendheid. Overweeg bijvoorbeeld:
Een informerende brief of e-mail aan alle bewoners.
Het aanbieden van kostenoverzichten van de energiecomponent binnen de servicekosten.
Het organiseren van een spreekuur samen met de gemeente of een vrijwilligersorganisatie.
Of het verwijzen naar hulporganisaties en lokale initiatieven zoals energiecoaches.
Een kleine moeite voor het bestuur, maar een wereld van verschil voor bewoners die moeite hebben met rondkomen.
Tot slot
Het Tijdelijk Noodfonds Energie is een belangrijke regeling voor huishoudens met een laag inkomen en hoge energiekosten. Voor het eerst kunnen nu ook bewoners van appartementencomplexen met een blokaansluiting profiteren van deze ondersteuning. VvE’s spelen hierin een sleutelrol: door informatie te delen en waar nodig te helpen bij de aanvraag, kunnen zij bijdragen aan het financiële welzijn van hun bewoners.