Is een VvE verplicht?

Wanneer je een appartement koopt word je automatisch lid van de VvE. Deze Vereniging van Eigenaren zorgt ervoor dat het gebouw onderhouden kan worden en dat er een fijne woonomgeving ontstaat. Een veel gestelde vraag die we krijgen is dan ook of de VvE verplicht is en of je eruit kan stappen. Antwoord op deze vragen kun je verderop in dit artikel terugvinden! 

Hoe ontstaat een VvE eigenlijk?

Als een gebouw wordt opgedeeld in appartementen wordt het pand eigenlijk opgesplitst in appartementsrechten. Op dat moment ontstaat van rechtswege ook de VvE. Jij als koper van zo’n appartement hoeft hier dus niets voor te doen. Een VvE bestaat vanaf dat moment al en wanneer je dan een woning in dat gebouw koopt, ben je automatisch lid van deze Vereniging van Eigenaren. Deze VvE beheert de gemeenschap en zorgt ervoor dat de regels worden nageleefd. Op deze manier ontstaat er een prettige woonomgeving voor alle eigenaren. 

Is een VvE dan verplicht en kun je je lidmaatschap eigenlijk opzeggen? 

De vraag of een VvE verplicht is, is dus eigenlijk niet van toepassing, aangezien de VvE iets is dat altijd bestaat bij een appartementencomplex. Aangezien de kosten soms erg hoog kunnen zijn, is de tweede vraag een logische reactie. Wanneer je een gebouw in het complex koopt, dan word je automatisch lid van de VvE. Dit lidmaatschap is dan ook niet op te zeggen. Als je problemen ondervindt met bijvoorbeeld de servicekosten of achterstallig onderhoud, dan kun je dat wel aangeven. 

Zo kun je bijvoorbeeld deelnemen aan de ledenvergadering en kun je daar onderwerpen ter sprake brengen en jouw stem uitbrengen. Ondanks het feit dat je dus verplicht lid bent en maandelijks een bepaalde bijdrage betaalt (servicekosten), kan het toch nog zo zijn dat er af en toe bijkomende kosten komen. Denk bijvoorbeeld aan liften die kapot gaan of onderhoud van de balkons. Als je de ledenvergadering bijwoont, dan ben je meer op de hoogte van dit soort uitgaven en kun je er ook over meepraten en eventueel over meestemmen. 

Lees hier alles over VvE servicekosten

Wat is een slapende VvE?

Een slapende VvE is een Vereniging van Eigenaren die momenteel niet actief is. Er worden geen vergaderingen meer gehouden en er worden geen servicekosten meer geïnd. Ook komt er dus geen geld in de pot om eventueel onderhoud te verrichten. Wanneer je een nieuw appartement gaat kopen waarvan de VvE inactief is, kan het nog wel eens een probleem zijn om een hypotheek te krijgen. Stel dat er veel achterstallig onderhoud in het gebouw is of er moet iets gerenoveerd worden, dan weet de hypotheekverstrekker niet of jij die kosten wel kunt dragen. Ook kan de waarde van het appartement hierdoor verminderen. 

Als nieuwe koper of oude bewoner van het gebouw, kun je ervoor zorgen dat de VvE weer actief wordt. Wil je dat doen, dan is het belangrijk dat je de volgende informatie in je bezit hebt: 

Daarna is het belangrijk om een vergadering in te plannen met de huidige bewoners. Tijdens deze vergadering regel je onder andere dat er een bestuurder wordt aangewezen. Ook zorg je ervoor dat de VvE wordt ingeschreven bij de KvK. Daarnaast moet er een bankrekening geopend worden. Er moet iemand aangewezen worden om begrotingen en onderhoudsplannen op te stellen. Ook kan er gekeken worden of jullie een externe partij willen inschakelen. Daarnaast moet de VvE voorzien zijn van een opstalverzekering. 

Als volgt kan er een MJOP (meer jaren onderhoudsplan) worden opgesteld, waarin meteen te zien is hoe het zit met het onderhoud voor de aankomende 10 jaar. Ook kan daarin meteen een begroting worden opgesteld. Nadat dit allemaal is geregeld, is het tijd voor een tweede vergadering. Hierin kan nog het een en ander worden besproken en als alles dan geregeld is, is de VvE weer actief. Vanaf dat moment is de VvE dan ook verplicht om jaarlijks een vergadering plaats te laten vinden en te beschikken over een reservefonds.

Uitgelichte partners:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Het laatste VvE.nl nieuws in jouw mailbox. Meld je nu aan voor de VvE.nl nieuwsbrief!