Wanneer je een appartement wilt kopen, word je automatisch ook lid van de bijbehorende VvE. Het is daarom verstandig om onderzoek te doen naar de VvE waar je lid van gaat worden en te bekijken of de VvE actief en gezond is. Om dit te onderzoeken is het handig om de onderstaande VvE-checklist te gebruiken en bijbehorende vragen te stellen.
Let op: een compleet VvE-dossier zegt niet alles
Normaliter beschikt een VvE over een dossier met relevante documenten van de VvE. Echter zegt een compleet VvE-dossier niet alles over het functioneren van de VvE. Het toont alleen aan dat de documenten aanwezig zijn. Als koper zal je zelf moeten bepalen of de VvE goed functioneert en gezond is. Daarom is het belangrijk om de checklist voor de VvE na te lopen. Op deze manier voorkom je vervelende verrassingen achteraf. Wat denk je bijvoorbeeld van kosten voor achterstallig onderhoud?
Heb je nog niet alle informatie binnen om de checklist volledig af te vinken? Neem hem dan door met jouw makelaar, deze hoort in staat te zijn om jou van alle benodigde informatie te voorzien.
Aandachtspunten van de VvE-checklist
Om te ontdekken of de VvE gezond is en goed functioneert, zal je jezelf een tiental vragen moeten stellen:
- Maakt de woning onderdeel uit van een VvE?
- Vergadert de VvE minimaal één keer per jaar?
- Is de VvE ingeschreven bij de Kamer van Koophandel?
- Heeft de VvE een opstalverzekering?
- Is er een Meerjaren Onderhoudsplan?
- Voert de VvE regelmatig het onderhoud uit met behulp van een Meerjaren Onderhoudsplan?
- Spaart de VvE voor onderhoud in de toekomst?
- Heeft de VvE een bestuurder benoemd?
- Onderzoek de basisgegevens van de VvE: naam van bestuurder, totaal aantal stemmen in de VvE, aantal stemmen van de te koop staande woning, algemeen breukdeel van de te koop staande woning, afwijkend breukdeel van de te koop staande woning, maandelijkse bijdrage, extra eenmalige bijdrage voor onderhoud.
- Is de splitsingsakte beschikbaar?
- Is er een begroting vastgesteld?
- Hoeveel geld is er nodig om het onderhoudsplan uit te voeren?
- Heeft de VvE een onderhoudsfonds?
- Hoeveel geld zit er in het onderhoudsfonds? En wordt er voldoende gespaard?
- Welke notulen zijn beschikbaar?
- Welke verzekeringen zijn er afgesloten door de VvE?
- Is er een Huishoudelijk Reglement?
- Is één van de mede-eigenaren binnen de VvE een belegger of een woningcorporatie?
Aan al deze punten kun je afleiden of de VvE gezond en actief is. Daarnaast is het ook verstandig om de splitsingsakte en het splitsingsreglement door te nemen. Vraag verder ook een huishoudelijk reglement op, indien aanwezig. Hierin staat exact beschreven van welk deel van het gebouw je eigenaar wordt en welke delen gezamenlijk eigendom zijn. Daarnaast lees je ook wat je rechten en plichten zijn als eigenaar zijnde. Naast het afvinken van de checklist, kun je ook het een en ander aflezen uit het taxatierapport.
Wat als de VvE niet actief is?
Een VvE ontstaat vanuit rechtswege en is verplicht om zich te laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast moeten ze ook een reservefonds hebben. Maar wanneer een VvE niet actief is, dan wordt er gesproken over een zogeheten slapende VvE.
Een slapende VvE is niet wenselijk, want dit betekent dat het pand niet actief wordt onderhouden. En dit kan negatieve gevolgen hebben voor de staat van het complex en de bijbehorende waarde. Maar het kan ook zo zijn dat je plotseling een (onnodig) hoog bedrag moet neerleggen voor noodzakelijk (achterstallig) onderhoud. En dit kan weer de maandlasten in gevaar brengen. Echter kan het ontbreken van een actieve VvE ook een reden zijn voor een geldverstrekker om een hypotheekaanvraag af te wijzen. Dit klinkt vervelend, maar je kan het ook zien als een beveiligingsmethode voor jezelf.
Nu weet je exact waar je op moet letten als je de VvE van jouw beoogde woning wilt checken. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken en voorkom je dat je onnodig in de problemen komt, hoe mooi jouw potentiële appartement er ook uitziet.